Årskrönika – Ett produktivt 2022 och nya utmaningar 2023

År 2022 har inneburit utveckling och förändring inom många områden För Centrum Pile. Tidigare vd Lars Gustafsson har valt att gå vidare till nya utmaningar, vilket innebar att Centrum Piles tidigare fabrikschef Andreas Hillby i juli tillträdde i rollen som vd. Vi har pratat med Andreas som berättar om året som gått och blickar vidare mot år 2023.


Hur skulle du sammanfatta Centrum Piles år 2022?

– Det har varit ett omväxlande år, men produktionsmässigt helt fantastiskt. Vi har tidigare stått inför stora utmaningar på grund av Covid. I år har kriget i Ukraina inneburit stora prisökningar, och vår bransch är inget undantag. Det har också bidragit till en påverkan på leveranstider till oss, vilket såklart ger en stor påverkan på våra uppdrag.

Hur har utvecklingen av uppdrag sett ut?

– Vi har haft en hel del nya stora projekt och framförallt fler havsnära och vattennära projekt. Det har också blivit en ökning av uppdrag inom den svenska marknaden än tidigare, som med Södertälje Kanal, Farehamnen i Varberg och Masthugget i Göteborg som beräknas bli klart i slutet av år 2025.

Vad ser du fram emot under 2023?

– En stor höjdpunkt kommer bli vår expandering med en ny fabrik i Dalby som invigs i januari. Det kommer innebära flera fördelar både för den svenska och danska marknaden. Då vi får leveransen av cement och stål från Tyskland kommer transportsträckan till oss nu att kortas med 30 mil, jämfört med till vår fabrik i Kollanda.

En fabrik i södra Sverige innebär också att vår danska fabrik nu kan fokusera på att leverera till norra Tyskland, medan Dalby kan ta över försörjningen för Öresundsområdet och södra Sverige. Dalby blir en investering och en del i vårt långsiktiga arbete.

Vilka frågor tror du att Centrum Piles kunder funderar över?

– Klimatfrågan är ständigt aktuell, men med dagens prisläge är det tyvärr oftast inte något som prioriteras i avtal då det innebär en högre kostnad. Vi har flera sätt att arbeta miljömässigt mer hållbart på ett långsiktigt sätt. Vi arbetar redan med två av de bästa fabrikerna i Europa för cementtillverkning med ett så lågt CO2-avtryck som möjligt. Vad gäller leveranser till våra kunder har vi möjlighet att erbjuda mer klimatvänliga alternativ.

Våra energipålar är också ett sätt att få kontroll på energifrågan. Med energipålar kan du på ett effektivt sätt kyla fastigheten vid värme och värma vid kyla genom energiväxlare i jorden. Då tas energin i jorden om hand om, vilket är ett klimatmässigt smart sätt att sänka energiförbrukningen. I mars kommer vi att presentera vår senaste utveckling inom området, vilket jag ser fram emot.

Vad är bakgrunden till ett lyckat 2022 och hur kommer Centrum Pile att säkra arbetet år 2023?

– Det är utan tvekan tack vare de fantastiska människor som jobbar här. Jag vill verkligen tacka all den personal som jobbar med Centrum Pile. Utan er hade vi aldrig lyckats. Vår personal är vår bas i allt vi åstadkommit i år, och för det vi kommer åstadkomma 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *