Nya betongfabriken i Dalby färdigställs

De sista delarna är på väg att falla på plats. Sedan vi senast rapporterade från byggandet av vår nya anläggning har mycket hänt och snart slår portarna upp på Centrum Piles nya betongfabrik i skånska Dalby. Vi har pratat med fabrikschef Torbjörn Larsson som ger oss de senaste uppdateringarna.

På Blockvägen 10 i Dalby pågår fullt arbete med att få en komplett betongfabrik i drift. Där kommer att tillverkas pålar av dimensionerna 250×250 samt 300×300 centimeter med en maxlängd på 17 meter. Det sydliga läget är ingen slump, utan ett steg i att vilja komma närmare kunderna, minska transportsträckorna och därmed minska miljöpåverkan.

Fabrikschef Torbjörn Larsson berättar mer om vad som pågår just nu:

– Betongstationen har färdigställts och inom det närmaste kommer vi börja lyfta in betongformarna. Gårdsplanen, rälsen och förberedelserna för bockkranen är i princip färdigt. Det är en gjutning kvar nu när ytterområdena med gården och marken håller på att färdigställas. Inom det närmaste anländer även bockkranen från Turkiet. Vad gäller elektriciteten håller vi på och testar process-elen. I det stora hela håller vi på att färdigställa hela produktionshallen, verkstad samt labb med manöverkur.

Produktionstest med certifiering

Innan fabriken i Dalby är redo för förfrågningar pågår noggranna tester för att säkerställa att betongen som produceras håller den höga standard som är förväntad av Centrum Pile. Centrums betongpålar tillverkas enligt klass 1 med skarv klass A.

– Vi har vi valt att inte ta in några ordrar innan vi hunnit testa produktionen, men har redan märkt av ett stort intresse med en hel del firmor som kontaktat oss. Det finns definitivt en nyfikenhet hos framförallt grundläggningsföretag att samarbeta med oss, berättar Torbjörn Larsson.

Med goda förberedelser finns dock stort förtroende för att processen kommer att fortgå på ett effektivt sätt. Med testgjutning genomförd återstår nu kvalitetskontroll. Samtliga pålar tillverkade av Centrum Pile är nämligen CE-märkta, vilket alltid syns på pålarnas märketiketter.

– Testgjutningar i form av små kuber har genomförts den 14 december med mycket gott resultat. Vår blandarmästare Morgan Persson har gjort ett strålande jobb med betongreceptet. Vi känner oss trygga i att testerna uppfyller den europeiska produktionsstandard som krävs och som vi eftersträvar. De kommer nu att skickas iväg för kvalitetskontroll samt CE-certifiering.

Förväntansfull personal

Bemanningen av fabriken i Dalby är i dagsläget fulltalig.

– Personellt är vi nu åtta stycken anställda utöver mig. Där ingår blandarmästare Morgan Persson, logistikansvarige Taif Kadhem samt sex stycken betongarbetare. Efter hand som produktionen är igång kan personalstyrkan komma att fyllas på, berättar Torbjörn Larsson.

Inför öppningen har samtliga nyanställda fått ta del av både kunskap och företagskultur på den befintliga anläggningen i Kollanda.

– Det har varit en rolig väg fram och vi känner oss väl förberedda när vi blivit utbildade av våra kollegor i Kollanda. De kommer också att hjälpa oss initialt i öppningsfasen.

Till sist berättar Torbjörn att det är ett engagerat gäng som står redo för att sätta igång.

– Vi är otroligt taggade! Vi börjar bli lite otåliga och vill bara komma igång nu, avslutar Torbjörn med ett skratt.

 

Invigningen av fabriken är beräknad till vecka 9 2023.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *