Nu läggs grunden för Lindex omnilager

Modeföretaget Lindex fortsätter sin globala, digitala och hållbara expansion. För att möta tillväxten tar nu ett högautomatiserat omnilager form i Alingsås för effektiv distribution och lagerhantering.

Bygget av det framtidssäkrade lagret utförs av Tuve Bygg på uppdrag av beställare Inhubs. Tuve Bygg är en byggkoncern som levererar kompletta lösningar inom bygg, underhåll och utveckling. För grunden är Centrum Pile med och levererar cirka 4 400 betongpålar. Resultatet ska bli 39 000 kvm bottenplatta, där det i sin tur kommer att byggas 48 000 kvm lager- och kontorsyta.

Utmaningar att möta efterfrågan

Fredrik Källvik som arbetar inom logistikledning och är anbudsledare hos oss på Centrum Pile berättar mer om projektet.

– Den 15 september hade vi levererat ungefär 50 procent av projektet. För vår del beräknas återstående leverans blir klart i vecka 46. Logistikmässigt har 2 kranekipage ronderat på projektet när 3 pålkranar är igång.

Projektet med Lindex har inneburit vissa utmaningar i Centrum Piles produktion, framför allt på grund av den stora efterfrågan på en särskild dimension.

– Kapacitetsmässigt har det varit en utmaning för oss då projektet består av cirka 4200 pålar 235x235mm med en medellängd på 20m och cirka 200 pålar 270x270mm med en medellängd på 20m. Detta innebär att det går ut väldigt mycket pålar av dimension 235×235 och formkapaciteten är på gränsen att hinna med projektet för Lindex samtidigt som andra projekt, förklarar Fredrik Källvik.

Omfattande utvärdering inför etablering

I ett pressmeddelande berättar Lindex att de inför etableringen gjorde en omfattande utvärdering innan valet av lokalisering landade på Alingsås kommun.

Vidare berättar Johan Engen, Director of Logistics på Lindex, i pressmeddelandet:

– Att vi valde Alingsås som plats för Lindex nya omnilager berodde på flera anledningar. Dels det geografiska läget utifrån transportoptimering, med närheten till E20 och även järnvägen som kan ge framtida möjligheter vid infrastruktursatsningar. Den kanske enskilt viktigaste aspekten är att Alingsås kommun erbjöd en stor tomt som säkrar en långsiktig etablering med framtida expansionsmöjlighet allt eftersom vi växer med vår affär. Dessutom säkerställs tillgång till kollektivtrafik i anslutning till våra arbetsskift samt belyst cykelväg till och från området. Med vår nya placering hoppas vi att våra medarbetare flyttar med oss på vår spännande resa och det kommer också innebära många nya arbetstillfällen i Alingsås. Vi ser fram emot att bli ett företag som växer i Alingsås kommun, säger Johan Engen.

Den högautomatiserade och klimatsmarta anläggningen planeras att tas i drift under 2024.


Lindex pressmeddelande hittar du här.
Tuve Byggs uttalande om projektet hittar du här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *