Centrum Pile ger Marcus på Geotechnica bättre kombinationer

Geotechnica är ett mindre konsultbolag inom geokonstruktion med uppdrag inom bland annat spont, pålar, jordförstärkningar och arbetsberedningar. De utför också geotekniska undersökningar. Vi har pratat med Marcus Dahlström, civilingenjör och VD på Geotechnica, om hur Centrum Pile figurerar i deras arbete.

 

Ett flertal av Geotechnicas kunder är entreprenörer inom geokonstruktioner och väljer ofta att använda sig av pålar ur Centrum Piles sortiment.

– Det är väldigt bra tillverkade pålar som klarar mycket last. När kunderna väljer att använda sig av pålar från Centrum Pile faller det sig naturligt att vi tar hjälp av Centrum Pile Select för att beräkna vilken typ av påle vi ska använda, berättar Marcus.

Centrum Pile Select är ett beräkningsprogram som med angivna förutsättningar, exempelvis beräkningsförhållanden och jordens hållfasthet, kan bestämma pålarnas strukturella kapacitet.

– Programmet är väldigt användarvänligt, lättillgängligt och dessutom gratis att använda. Geotechnica som är ett relativt litet företag med tio anställda har inte möjlighet att göra ett eget beräkningsverktyg av den här typen, säger Marcus.

 

Enkelt att få svar

Marcus ser flera tillfällen där programmet har kommit väl till pass.

– När vi sitter i ett anbudsskede kan vi plocka fram en påltyp och lösning på ett enkelt och smidigt sätt. Många gånger i ett projekt behöver vi kunna beräkna fler egenskaper än lastkapacitet, som exempelvis vilken typ av skarv vi behöver. I kombination med våra egna beräkningar av jorden blir det enkelt att få svar.

Särskild nytta av Centrum Pile Select hade de vid större projekt med kohesionspålar i Göteborg och Kungsbacka.

– Där jobbade vi med lerjord. Då behövde vi se för- och nackdelar med olika längder, hur långt de kunde slås ned och hur de olika typerna bar last i förhållande till jorden. Tack vare enkelheten i att redigera vår information i verktyget kunde vi beräkna flera olika versioner.

Han berättar vidare om varför han är nöjd med kontakten med Centrum Pile. 

– Centrum Pile är väldigt tillmötesgående och snabba på att svara både gällande deras pålar och Centrum Pile Select. För mig som konsult är det en stor fördel. På så sätt får jag hjälp att göra bättre kombinationer i mina projekt. Jag har bara positivt att säga! avslutar Marcus.

 

Vill du också göra kalkyleringar av våra pålar på ett enkelt sätt? Du hittar Centrum Pile Select i menyraden högst upp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *