Ny betongfabrik tar form i Dalby

Centrum Pile vill komma närmare kunderna i syd. Med anledning av det växer nu en ny Centrum Pile-fabrik fram i skånska Dalby som ligger cirka 10 kilometer sydost om Lund. Torbjörn Larsson är fabrikschef på den stundande etableringen och berättar mer om vad för verksamhet som kommer att bedrivas i Dalby.

 

Torbjörn Larsson, fabrikschef i Dalby.

Viljan att komma närmare kunderna beror på den rad fördelar det genererar. Med minskade transportsträckor kan klimatpåverkan hållas nere samt leveranstiderna förkortas.

Tillsatt fabrikschef är Torbjörn Larsson, som besitter ledarerfarenhet inom flera områden.

– Jag har arbetat som produktions-, teknisk-, kvalitets- och projektchef mestadels inom metallförädling såsom djupdragning rullformning, klipp och slitt. Jag har också varit i maskinbyggare- och bilbranschen.

I sin nya roll har han förhoppningar om att förstärka Centrum Piles position inom betongbranschen.

– När jag fick kontakt med Centrum Pile var mitt intryck att det är ett företag med sunda värderingar. Nu är mina förhoppningar att vi ska få ihop en väl fungerande grupp som tillsammans kan sätta Centrum Pile på kartan. Vi ska vara en god leverantör du kan lita på, med bra kvalitet, berättar Torbjörn.

Rustar upp för produktion

Etableringen i Dalby innebär att redan befintliga lokaler nu rustas om till att leverera betong.

– Vi har tagit över en av Siporex´s gamla produktionshallar som har en yta på 1450 kvm. Den håller vi på som bäst att modernisera och utrusta med vår produktionsutrustning och betongformar. Intill produktionshallen byggs en helt ny betongstationen om 370 kvm med toppmodern utrustning såsom blandare, ballastsilos och lab, säger Torbjörn.

Vidare förklarar han vilken typ av betongpålar som kommer att produceras i Dalby.

– Vi kommer likt Centrum Piles verksamhet i Kollanda att tillverka betongpålar som används för grundläggning av tunga konstruktioner som broar, hamnar och större byggnader. Dimensionerna vi kommer att tillhandahålla är 250×250 samt 300×300 centimeter med en maxlängd på 17 meter.

 

En fabrik med framtidsutsikter

Att betongproduktion har en påverkan på miljön är något Centrum Pile är medvetna om. Därför är det nya läget i Dalby särskilt väl valt.

– Fabriken i Dalby kommer att ligga vägg i vägg med stenbrottet där vi tar vår ballast ifrån. Det borgar för väldigt korta leveransavstånd och därmed minskad miljöpåverkan, förklarar Torbjörn.

Byggnationen är nu i full gång och produktionen planeras att startas upp innan året är slut.

– Testkörning av fabriken är beräknad till vecka 50. Kort därefter beräknar vi att komma igång med leveranserna, som stegas upp efter hand, avslutar Torbjörn Larsson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *